Good mood kid

Gebitsslijtage

Geplaatst op

Dat je gebit in de loop der jaren slijt, staat vast. In sommige gevallen slijt het gebit echter sneller door verschillende gewoontes, zoals het te hard poetsen van de tanden, tandenknarsen, nagelbijten of kauwen op pennen. Ook zuurinwerking heeft een negatief effect op het gebit. Wil je meer weten over welke vormen van gebitsslijtage er bestaan en hoe je gebitsslijtage zo veel mogelijk kunt beperken? Lees dan vooral verder.

De verschillende soorten gebitsslijtage 

Gebitsslijtage is te onderscheiden in drie verschillende soorten, namelijk erosie, abrasie en attritie. Ze lichten de verschillende soorten hieronder toe: 

Erosie

Erosie is een chemische vorm van slijtage. Bij deze vorm lossen het tandglazuur en het zogeheten wortelcement langzaam op doordat ze in aanraking komen met zuren. Voorbeelden van deze zuren zijn frisdranken, vruchtensappen en maagzuur. 

Abrasie

Abrasie is slijtage door bijvoorbeeld het systematisch verkeerd en te hard poetsen van de tanden,  het bijten op nagels en pennen en het roken van bijvoorbeeld een pijp. 

Attritie 

Attritie is een vorm van gebitsslijtage als gevolg van tandenknarsen. 

Symptomen gebitsslijtage

Er zijn verschillende symptomen die passen bij gebitsslijtage. De meest voorkomende is het korter worden van de tanden. Bij de gebruikelijke slijtage is dit niet erg opvallend, maar bij overmatige slijtage is het verschil al binnen enkele jaren of zelfs maanden zichtbaar. Een ander symptoom is bijvoorbeeld kiespijn, doordat de slijtage de zenuw bereikt heeft. 

Ook gevoelige tanden zijn een symptoom dat we kunnen koppelen aan gebitsslijtage. Dit merk je bij het nuttigen van bijvoorbeeld zuren en koude of juist warme dranken. 

Behandeling gebitsslijtage

De behandeling van gebitsslijtage verdelen ze bij iSmile Tandartspraktijk in twee fases, namelijk advies en preventie en gebitsrestauratie. Om te beginnen geven ze advies over hoe je de klachten zelf kunt verminderen en verdere problemen kunt voorkomen. Als de gebitsslijtage al dusdanig gevorderd is, zullen ze je  gebit moeten restaureren door het plaatsen van composiet facings. 

Gebitsslijtage beperken

Gebitsslijtage is nooit geheel te voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om gebitsslijtage te verminderen, namelijk: 

  • Wees voorzichtig met het poetsen van je tanden. Poets niet te hard en gebruik een zachte of medium tandenborstel.
  • Vermijd schurende tandpasta. 
  • Verminder de inname van zure voedingsmiddelen. 
  • Leer slechte gewoontes, zoals het kauwen op nagels of pennen, af.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag interessante onderwerpen met je door in onze blogs. Daarom raden we je aan om lekker te rond te blijven lezen op onze site.

Contactgegevens

Via info @ goodmoodkid.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden